Aluminium lassen Nijmegen

Aluminium lassen: de juiste procedures en apparatuur

Aluminium lassen Nijmegen bestaat uit het verbinden van twee metalen componenten door ze aan elkaar te smelten. Het gebruikte materiaal is aluminium. Werken met dit materiaal vereist ervaring en precisie. Aluminium lassen Nijmegen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Daarvoor zijn de juiste apparatuur en gereedschappen nodig, evenals solderen met geduld en finesse. Die hebben we uiteraard.

Grote voordelen van aluminium lassen Nijmegen

Aluminium biedt echter ook grote voordelen omdat het – vergeleken met staal – een lichtgewicht materiaal is met een hoge elektrische geleidbaarheid en betere corrosie-eigenschappen. Om deze reden wordt aluminium steeds vaker gebruikt in industriële toepassingen. Om de kwaliteit bij het lassen van aluminium te waarborgen, moet rekening worden gehouden met:

  • Selectie van lasapparatuur;
  • Voorbereiding van basismetaal;
  • Toepassing van de juiste techniek;
  • Visuele inspectie van lasnaden.

Grote uitdaging voor professionals

Zelfs voor ervaren staallasprofessionals kunnen aluminiumlegeringen een uitdaging zijn. Reiniging voor het lassen is ook belangrijk. Het is van fundamenteel belang om goede resultaten te behalen. Vuil, puin, olie, vocht en oxiden moeten worden verwijderd. Deze reiniging kan worden gedaan met mechanische of chemische middelen. Gelukkig beschikken wij over ervaren en deskundige vakmensen die uitstekende resultaten behalen als het gaat om aluminium lassen Nijmegen.

Soorten aluminiumlassen

Er zijn verschillende soorten aluminiumlassen. Wij hebben de certificering van de norm EN 15085 en complete lasstations met groepen voor het lassen met TIG – MIG – MAG, pulserend boog-, plasma- en insertlassen. De gebruikte beschermgassen zijn de inerte gassen argon en helium. Tijdens het lassen koelt het inerte gas het lasmondstuk af en beschermt het tegelijkertijd de elektrode en het smeltbad. Het gas neemt ook deel aan het elektrische proces in de boog. Er zijn drie hoofdtechnieken:

  • Booglassen onder inerte atmosfeer met vuurvaste elektrode of TIG-procedure (Tungténe Inert Gas).
  • Booglassen onder inerte atmosfeer met verbruikbare elektrode of MIG-procedure (Metal Inert Gas).
  • MAG-lassen: metaalactief gaslassen (Metal Active Gas).

MAG-lassen verschilt van MIG-lassen door het gas dat wordt ingespoten. Het is een proces van booglassen onder beschermgas met een verbruikbare elektrode. Als beschermgassen worden argon, kooldioxide of zuurstofmengsels gebruikt. Vanwege zijn hoge productiviteit en winstgevendheid is het een van de meest voorkomende verbindingsprocedures. Een ander voordeel is de hoge procesveiligheid en smeltbaarheid.

Een van de belangrijkste fabricagemethoden

Als het gaat om het werken met metalen, is lassen een van de belangrijkste fabricagemethoden die kunnen worden toegepast. Het is essentieel om de juiste techniek te combineren met het juiste materiaal voor de meest effectieve en efficiënte workflow. Dit geldt vooral voor aluminium, aangezien bepaalde legeringen veel gemakkelijker te lassen zijn dan andere. Wij weten precies welk type legering we moeten gebruiken, om daarmee de meest geschikte lasmethode te bepalen.

Aluminium is een ongelooflijk metaal dat bijna elke branche volledig heeft gerevolutioneerd sinds het iets meer dan een eeuw geleden voor het eerst op de markt werd gebracht. Van lucht- en ruimtevaart en luchtvaart tot voedsel- en drankverpakkingen, dankzij het lichte gewicht, de hoge sterkte en de extreme veelzijdigheid is dit vaak het meest kosteneffectieve materiaal dat voor elke taak beschikbaar is. Dit is nog voordat we de hoge corrosiebestendigheid noemen.

Eigenschappen van aluminium die lassen moeilijk maken

Aluminium staat erom bekend moeilijk te lassen, maar dankzij onze ervaring is het niet veeleisender dan welk ander metaal dan ook. Daarom is het essentieel dat niet alleen de nodige tijd wordt besteed aan het onderzoeken en testen van materialen en methoden, maar ook dat lassers goed worden opgeleid. Dit helpt om het hele productieproces soepeler te laten verlopen. Als het om lassen gaat, kunnen veel van dezelfde eigenschappen die het zo wenselijk maken, vaak leiden tot ongemak. Zo heeft aluminium in vergelijking met staal een beduidend lager smeltpunt. Wanneer dit wordt gecombineerd met de verhoogde thermische geleidbaarheid van aluminium, is het veel gemakkelijker om het metaal te verbranden tijdens het lassen. Dit is vooral het geval bij het werken met aluminium plaat. Een andere zorg is dat aluminium aanvoerdraad de neiging heeft zachter te zijn dan andere metalen, waardoor het gemakkelijker verstrikt raakt in de draadaanvoerunit. Op al deze uitdagingen hebben wij het juiste antwoord. Wij zijn zodanig gespeciliaseerd dat we elke lasklus naar tevredenheid kunnen uitvoeren.

Zwakker dan het originele materiaal

Misschien wel het belangrijkste om op te merken is dat gelast aluminium over het algemeen zwakker is dan het originele materiaal. Dit geldt niet voor andere metalen zoals staal, die lassen hebben die zo sterk zijn als het originele metaal. Dit komt doordat niet-warmte behandelbaar aluminium wordt gehard door een proces dat bekend staat als koudwerk. Het lassen van een metaal dat koud is bewerkt, is vergelijkbaar met het gloeien van het metaal, waardoor het materiaal zachter wordt tot zijn oorspronkelijke staat. Bij het werken met warmte behandelbaar aluminium verwarmt het lasproces het metaal tot een veel hogere temperatuur dan warmtebehandeling, waardoor het aluminium enkele van zijn mechanische eigenschappen verliest. Gelukkig verstaan onze vakmensen als geen ander de kunst van aluminiumlassen!

 

Hoe kunnen wij je helpen?