Lastechniek Nijmegen
Alle soorten en hun voor- en nadelen lastechniek
De verschillende soorten lassen verschillen in instrumentatie, esthetische prestaties, kosten en verwerkingstijden. De keuze van het te gebruiken proces wordt bepaald door het type metaal dat moet worden gelast, evenals door het gewenste eindresultaat. Laten we eens kijken naar de meest gebruikte, met vermelding van de respectieve voor- en nadelen.
Gecoat elektrodelassen
De beklede elektrodelassen worden tijdens het proces gekenmerkt door het gebruik van een elektrode als vulmateriaal. Dit is het meest voorkomende lasproces dat, ondanks zijn schijnbare eenvoud, niet vrij is van fouten. Het grote voordeel zit hem in de lage kosten, zowel van het lasapparaat als van de elektroden, en in de draagbaarheid van het instrumentarium. Het is ook geschikt om te lassen in moeilijke posities, bijvoorbeeld op steigers.
Aan de andere kant is veel aandacht en ervaring vereist: de dunste platen worden gemakkelijk doorboord door de elektrische boog, naast de onmogelijkheid om het materiaal opnieuw te lassen om fouten te corrigeren. Een ander kritiek punt ligt in het gesprek van de elektroden, aangezien ze, als ze op vochtige plaatsen worden achtergelaten, een zwakke coating zullen vormen en het risico lopen te breken.
Continue draadlastechnieken
De lastechnieken met continue draad, meestal MIG en MAG, vragen het gebruikte basisgas, ze worden veel gebruikt in de metaalbewerking. Het is momenteel commercieel het meest economische proces vanwege de lage kosten van de apparatuur. Het is ook geschikt voor de minder ervaren lassers, maar het levert een ander groot probleem op: het transport van de instrumenten, niet echt licht en nogal omvangrijk. Daar weten we gelukkig wel antwoord op.
TIG-lassen
Een van de meest gebruikte lastechnieken is ook TIG-lassen: het gebruik van een wolfraamelektrode, beschermd door inert gas, maakt het mogelijk om tijdens de verwerking geen vulmateriaal te gebruiken. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het lassen van dunne metalen, omdat het een eindresultaat garandeert met een hoge weerstand tegen toekomstige breuken. Ondanks de hoge kwaliteit van de resultaten en het brede gebruik ervan, is TIG-lassen relatief duur, zowel vanuit het oogpunt van de gereedschappen als de hoge specialisatie die de operator vereist.
Laserlassen
Het laserlassen van het plaatstaal maakt het mogelijk om dunne en diepe lassen te verkrijgen, zeer resistent en tegelijkertijd esthetisch mooi. Dit komt doordat laserlassen, in tegenstelling tot ander metaallassen, geen materiaal aan de plaat toevoegt en nauwelijks aanleiding geeft tot zichtbare kralen en resten. Aan de andere kant vereist laserlassen echter uitstekende vaardigheden om op een ambachtelijke manier te worden uitgevoerd: de uitlijning van de stukken moet perfect zijn, evenals de kalibratie van de machine, waardoor het een zeer delicaat laswerk is om uit te voeren. Het is daarom geen wonder dat wij een van de weinige bedrijven zijn die actief zijn in de plaatbewerkingssector en kunnen garanderen dat laserlassen vakkundig wordt uitgevoerd.
TIG-lassen
Het TIG-lassen is de meest voorkomende lasmethode. De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas en duidt een type booglassen van metalen aan dat plaatsvindt met behulp van gas, waarmee twee platen kunnen worden verwarmd en samengesmolten, met of zonder het gebruik van vulmateriaal. Het TIG-lassen maakt het mogelijk om lassen te verkrijgen met bijzonder resistente componenten met verminderde dikte, terwijl het slecht geschikt is voor componenten met grote diktes, omdat voor dergelijke resultaten meerdere stappen van TIG-lassen moeten worden uitgevoerd.
MIG / MAG-lassen
De MIG / MAG omvat het proces van goedkoper solderen, omdat de apparatuur die hiervoor nodig is ook erg goedkoop is. Net als bij TIG-lassen vereist deze lasmethode het gebruik van een inert gas in het MIG-proces en actief in het MAG-proces. In tegenstelling tot het eerder beschreven metaallassen gaat het echter om continu draadlassen. Deze eigenschap maakt het tot een optimale optie wanneer een hoge productiviteit vereist is, maar het resultaat is minder resistent en minder esthetisch dan wat verkregen wordt met TIG-lassen of laserlassen van plaatmetaal.
Weerstandslassen
Het weerstandslassen maakt gebruik van de oververhitting van het elektrische weerstandsmateriaal en kan dankzij een druk twee platen aan elkaar lassen, waarbij slechts een deel van de componenten beperkt wordt verwarmd. Het is een vorm van metaallassen die vaak geautomatiseerd is en daarom wordt weerstandslassen vooral toegepast bij serieproductie, zoals in de automobielsector of bij de productie van huishoudelijke apparaten.